Mi a PDF, és mire jó?

Előfordult már, hogy szépen megszerkesztettél valamit Wordben vagy más szövegszerkesztőben, aztán elküldted az ismerősödnek, barátodnak, rosszabb esetben munkaadódnak, akinek a számítógépén egészen máshogy nézett ki a dokumentumod, sőt, esetleg nem tudta megnyitni, mert más, vagy esetleg régebbi/újabb szövegszerkesztőt használt? Előfordult már, hogy valami szokatlan betűtípust használtál, aztán a fájlod teljesen összeomlott, amikor megnézted egy másik számítógépen?

A megoldás a PDF fájlok használata.

PDF = Portable Document Format. A PDF fájlok minden számítógépen, függetlenül a hardvertől, szoftvertől stb., ugyanúgy néznek ki. Ez a fájlformátum megőrzi az eredeti dokumentum minden beállítását (pl. betűtípus, sortáv, betűméret, oldaltörések, szín, ábrák és grafikonok elhelyezése stb.). A PDF nem szerkeszthető fájlformátum.

Hogyan tudok PDF-be konvertálni?

Az újabb verziójú Microsoft Word-ök már tartalmazzák a PDF-fájlba való mentés opciót. Ha régebbi Windows-ban/Word-ben dolgozol, akkor érdemes PDF konvertáló programot használni, ilyen például az előző bejegyzésben felsorolt Cute PDF Writer, ami nyomtatóként jelenik meg a Wordben, tehát ha PDF fájlként szeretnéd menteni a szövegedet, akkor a Nyomtatás menün belül ki kell választanod a nyomtatók közül a Cute PDF Writert. Értelemszerűen nem papírra nyomtat, hanem fájlba.

Hogyan tudok egy PDF dokumentumot szerkeszthető fájllá (DOC, RTF stb.) alakítani?

Ez már keményebb dió. A legjobb konvertáló program az ABBYY Fine Reader, ami természetesen nem ingyenes. Az ingyenes konvertáló programokkal kísérletezni kell, és nagyon vigyázni, mert potenciálisan sok hibával konvertálnak. Az ilyen konvertáló programok általános elnevezése OCR (Optical Character Recognition).

Mit tegyek, ha PDF dokumentumot szeretnék egyesíteni, szétvágni stb?

Erre van egy jó kis ingyenes program, a PDFTools, amit szintén az eggyel előző bejegyzésben említettem. A PDFTools programmal továbbá megváltoztathatod egy PDF fájl oldalainak sorrendjét, vízjelet tehetsz rá, vagy levédheted. Az alábbi linken található, rövid segédanyagban az itt említettekről olvashatsz kicsit többet, illusztrációkkal:

PDF műveletek (link)

Tagged

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: